Fietsroutes
De Maas en Waalroute
De Maas en Waalroute is een plezierige fietsroute door het Land van Maas en Waal. Het grootste gedeelte van de fietstocht fiets je aan de boorden van de twee grote rivieren die hier stromen. Onderweg kun je genieten van het unieke rivierenlandschap, maar ook van de markante en monumentale gebouwen die er in de karakteristieke dorpjes in dit gebied te vinden zijn.
Het startpunt van deze fietsroute langs de Maas en Waal is in Beneden-Leeuwen. Na dit dorp komt Boven-Leeuwen, door de bevolking Boven-eind genoemd. Hier vind je de overblijfselen van Huis te Leeuwen, een vermaard adellijk kasteel. De dorpen Beneden-Leeuwen en Boven-Leeuwen zijn onderdeel van de gemeente West Maas en Waal, waar je ook de Tuinen van Appeltern kunt bezoeken.
Wanneer je de Maas en Waal fietsroute vervolgt passeer je het Theekoepeltje in Druten. Een typisch Nederlands verschijnsel uit de Gouden Eeuw, waar er nog maar weinig van zijn in Nederland. Hierna gaat de route richting de Maas waar je stroomafwaarts je weg vervolgt. Voor een rustpauze kun je halverwege de route terecht bij het waterrecreatiegebied De Gouden Ham.
Na enkele kilometers de Maas gevolg te hebben komt de Waal weer in zicht. Dit is het moment om van koers te veranderen en stroomopwaarts langs de Waal terug te keren naar Beneden-Leeuwen. Eenmaal de fietsroute Maas en Waal volbracht heb je een groot deel van het Land van Maas en Waal gezien. Het Land van Maas en Waal is een veelbezongen streek in de provincie Gelderland. De streek ligt ten westen van het Rijk van Nijmegen, ten zuiden van de Betuwe en ten noorden van de provincie Noord-Brabant en wordt omringd door de rivieren de Maas en de Waal. De Maas en Waalroute voert je langs de rivieren in het prachtige Land van Maas en Waal
Fort Sint Andries route
Natuurontwikkelingsgebied Fort Sint Andries is op en top Rivierenland. De milde Maas en de wilde Waal naderen elkaar hier tot op enkele honderden meters. Een uniek gebied in Nederland. De Fort Sint Andries fietsroute neemt u mee door een afwisselend landschap van kronkelige dijken, uiterwaarden, oeverwallen, komgronden en buitenpolders.
Sint Andries is niet alleen de naamgever van het schitterende natuurontwikkelingsgebied, maar ook van het bekende Fort Sint Andries in Heerewaarden. Dit fort in de vorm van een vijfhoek is tijdens de 80-jarige oorlog door de Spanjaarden gebouwd. Zij kozen juist deze plaats voor het perfecte uitzicht over het rivierengebied. Van dit uitzicht kunt u nu nog steeds genieten. Een bezoek aan Fort Sint Andries is zeker de moeite waard en uitstekend te combineren met het fietsen van de Fort Sint Andries route.
De Fort Sint Andries route heeft haar begin- en eindpunt in het karakteristieke vissersdorp Heerewaarden, waar ook het fort gelegen is. Vanuit Heerewaarden gaat de route door het natuurontwikkelingsgebied Sint Andries met zijn vele uiterwaarden. In een fietsroute niet langer dan 35 kilometer fietst u zowel langs de boorden van de Waal als de Maas. Onderweg steekt u tweemaal de Maas over. Eenmaal met het pontje Alphen-Lith en eenmaal met het pontje Marem-Alem. Let voordat u de route gaat fietsen goed op de vaartijden. Verder passeert u tijdens de Fort Sint Andries route nog de karakteristieke dorpjes Lith, Hurwenen en Rossum. Genoeg te zien dus tijdens deze fietsroute door een uniek rivierenlandschap.
Appels met peren vergelijken in de Bommelerwaard
Het bekende gezegde “appels met peren vergelijken” kun je tijdens deze mooie fietstocht door de Bommelerwaard zelf letterlijk uitproberen als je langs de verschillende boomgaarden fietst in het fruitseizoen (aug-okt).
De fietsroute begint in vestingstad Zaltbommel. Volg bij binnenkomst met de auto de borden FIETSTOP en deze brengen je bij deze fietsvriendelijke servicelocatie, waar je makkelijk en gratis je auto kunt parkeren. Vanuit daar fiets je over de Waalkade en kom je eerst langs het beeldje van Jip en Janneke, de bekende creatie van Fiep Westendorp. Kijk ondertussen eens omhoog (wel op de weg blijven letten..) of je de gootspoken op de panden ziet; kleine beeldjes die je iets vertellen over de bewoners en/of de historie van het pand.
Volg je fietsknooppunten en je komt al snel in het buitengebied, waar je langs de verschillende boomgaarden fietst. Tegenwoordig zijn de fruitbomen klein, zodat het plukken snel gaat, maar onderweg kom je ook nog enkele hoogstambomen tegen. Dit zijn appelbomen van meer dan 100 jaar oud. Vroeger hadden veel boeren een combinatie van fruit- en veeteelt en konden de dieren makkelijk onder de bomen doorlopen. Tegenwoordig kiest men vaak voor één gewas en kom je dus veelal de jonge laagstammen tegen.
Aan het eind van de fietsroute kom je weer terug in Zaltbommel bij de FIETSTOP. Wellicht nog even het centrum in op zoek naar meer gootspoken of een hapje of drankje op één van de terrassen?